image

Απαζίδης Γαλακτοκομικά

Αξιολογήστε πρώτοι

Μονάδες κτηνοτροφίας και οικοτεχνικής παρασκευής τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων «Απαζίδης».

Η οικογενειακή επιχείρηση «Απαζίδης» βρίσκεται στο Δήμο Εορδαίας, στο τοπικό διαμέρισμα της Ασβεστόπετρας και στην περιοχή Σκάλα, κάτω από το βουνό του Προφήτη Ηλία. Ασχολείται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία τρεις γενιές τώρα. Ως πετυχημένη στο χώρο της και στις γαλακτοπαραγωγικές αποδόσεις της σε θέματα ποιότητας και ποσότητας, θέλησε να εκμεταλλευτεί μέρους της παραγωγής γάλακτος και να δημιουργήσει την Οικοτεχνία Τυροκομικών και Γαλακτοκομικών προϊόντων «Απαζίδης». Η προσπάθειά της στον τομέα αυτό έγκειται στο γεγονός της δημιουργίας προϊόντων υψηλής ποιότητας με ιδιαίτερες γεύσεις που θυμίζουν στους παλαιότερους τη σπιτική γιαούρτη και το χωριάτικο τυρί φιλοδοξώντας να γαλουχίσει και τις νέες γενιές σ αυτές τις αυθεντικές γεύσεις. Τα προϊόντα που δημιουργεί δεν περιέχουν συντηρητικά.  

Πρόβειο γιαούρτι

Το πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι Απαζίδης, είναι πυκνό, κρεμώδες και ιδιαίτερα γευστικό ενώ  η «πέτσα» του συμπεριλαμβάνει όλη τη  νοστιμιά του. Το γάλα που χρησιμοποιείται δεν αποβουτυρώνεται αλλά ούτε και συμπληρώνεται με λιπαρά. Λόγω του ότι δεν χρησιμοποιούνται συντηρητικά είναι διάρκειας δεκαπέντε ημερών.  Διατίθεται σε ατομικές συσκευασίες των 250 gr και 500 gr.

Σουρωτό Ασβεστόπετρας

Νωπό, αλειφώδες τυρί από 100 % πρόβειο γάλα. Έχει πολύ λιγότερα λιπαρά από το τυρί και ελάχιστο αλάτι.  Η απαλή του γεύση μπορεί να συνδυαστεί κάλλιστα με το μέλι για πρωινό αλλά και σε διάφορες συνταγές μαγειρικής  ή ακόμα σαν ένα είδος σνακ με παξιμάδι. Το σουρωτό παράγεται και με πικάντικη γεύση  που μπορεί να συνοδέψει το τσίπουρο των μερακλήδων. Οι συσκευασίες διάθεσης είναι των 450 gr και λόγω της έλλειψης συντηρητικών πρέπει να καταναλωθεί στη διάρκεια της εβδομάδας που ανοίγεται η συσκευασία.

Πρόβειο τυρί

Μαλακό λευκό τυρί άλμης από 100% πρόβειο γάλα. Η βουτυράτη γεύση του αναδύεται ακόμα περισσότερο αν μείνει εκτός ψυγείου λίγο πριν καταναλωθεί. Διατίθεται σε συσκευασίες του 1 Κgr των 2 και 4 Kgr που περιέχουν άλμη και τυρί κομμένο σε φέτες (καθώς και σε τενεκέ).

Ανθότυρο

Προϊόν τυρογάλακτος με ελάχιστα λιπαρά και αλάτι. Σε πολλούς θυμίζει μανούρι. Διατίθεται σε συσκευασίες που φέρουν επάνω το βάρος επί ζυγίου.

Αηλιάτικο Ασβεστόπετρας

Ημίσκληρο τυρί από 100% πρόβειο γάλα και χωρίς πολύ αλάτι. Έχει γλυκιά και ελαφριά γεύση. Μπορεί να συνοδέψει τα γεύματα κομμένο σε φέτες αλλά και να στολίσει μία λαχταριστή μακαρονάδα.  Το Αηλιάτικο παράγεται και με πικάντικη γεύση. Οι συσκευασίες του φέρουν επάνω το βάρος επί ζυγίου.

Αλυκόν

Είναι είδος μαλακού τυριού σε άλμη από 100% πρόβειο γάλα. Είναι το πιο αλμυρό τυρί της παραγωγής μας, εξαιτίας αυτού και το όνομά του. Είναι ιδανικό για σαγανάκι σβησμένο με λεμόνι. Οι συσκευασίες του φέρουν επάνω το βάρος τους.

Ταν

Είναι είδος αριάνι ή ξινόγαλου με διαφορετική παρασκευή από αυτά και με τα χαμηλότερα λιπαρά στην κατηγορία του ενώ περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά του. Παράγεται με τον παραδοσιακό τρόπο (χωρίς βέβαια δουρβάν ή ξυλάγκ) από αγελαδινή γιαούρτη αφού έχει απομακρυνθεί το λίπος της. Είναι ιδανικό αφέψημα για τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και μετά από ένα βαρύ σε λιπαρά γεύμα.

Παράγονται επίσης σε μικρότερες ποσότητες αγελαδινό γιαούρτι, γίδινο και αγελαδινό τυρί.

Ο ιδιοκτήτης της φάρμας « Απαζίδης», Δημήτρης Απαζίδης, εμπνευστής, άοκνος και επίμονος στους στόχους και στις προσπάθειές του, προσπάθησε το τελευταίο χρονικό διάστημα να κάνει το χώρο της μονάδας προσβάσιμο ώστε να γίνει επισκέψιμος όχι μόνο για όσους ενδιαφέρονται για τα προϊόντα που παράγει η φάρμα αλλά και για όσους θέλουν  πληροφορίες για τη δική τους αγροκτηνοτροφική παραγωγή και όχι μόνο.

Τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα της μονάδας μπορείτε να τα προμηθευτείτε από το χώρο παραγωγής στην Ασβεστόπετρα, από την καντίνα στις Λαϊκές της Πτολεμαΐδας, της Κοζάνης, της Έδεσσας, της Βέροιας και του Αμυνταίου.

image